keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Pikalaina - vihollinen vai frendi?

Pikalainoja on parjattu, haukuttu, lytätty ja niin edelleen - ja hemmetin pitkään vieläpä. Onko pikalaina kuitenkin ainainen paha? Onko kukaan koskaan hyötynyt pikalainasta? Näitä asioita käsittelin tässä vuoden ensimmäisessä blogikirjoituksessa. (Tiedän, en ole ahkera blogaaja, mutta kukaan ei ole täydellinen ja aina voi parantaa!)

Pikalaina on usein viimeinen köysi, johon velallinen tarttuu epätoivossaan.

Ihmisten on tapana muistaa aina ne "pahat" ja "negatiiviset" asiat ja positiiviset asiat sivuutetaan helposti. Pikalainat on mielletty mediassa kaiken pahan aluksi ja juureksi luottotietohäiriömerkinnöille. Tällä hetkellä Suomessa on niitä jo varmasti tällä hetkellä 390 000 - 400 000 välillä, jos seuraamme tätä epätoivottaa trendiä ja sen kaavaa. Luin loppuvuodesta, että merkintöjä olisi 375 000 kappaletta jostain Pikalainaa.org uutisesta. En tiedä lähteen absoluuttista paikkansapitävyyttä, mutta oli poimittu kuitenkin Tilastokeskuksesta tuo lukema, joten se riittää.

Joka tapauksessa monet ajattelevat, että pelkästään pikalainat olisivat näiden aiheuttajana. Tämä ei pidä paikkansa ja myös muilla luotoilla (kulutusluotot, pankkilainat) ja asuntolainat ovat näissä suuressa roolissa. Itse asiassa pikalaina on vasta se viimeinen oljenkorsi, johon velallinen sitten viimein turvautuu, kun muuten talous näyttää vievän konkurssiin ja mikään ei auta. Iso osa vielä todistaa tämän varsin hyvin, mutta epätoivon partaalla helposti tekee epätoivoisia ja impulsiivisia asioita. Tästä siis tiivistelmä: Pikalaina ei pelkästään aiheuta näitä häiriöitä, vaan suurin osa ongelmien juurista on lähtöisin muista luotoista.


Pikalainasta voi olla myös hyötyä

Niin moni on kuitenkin ihan aidosti ja oikeasti hyötynyt pikalainoista. Tiesitkö, että suurin osa hyödyntää ilmaisia pikalainoja tai kilpailuttaa itselleen pienikorkoisen sellaisen ja maksaa sen sitten tunnollisesti pois, kun eräpäivä on lähellä? Näin tekee vastuullinen ihminen, joka ei ole joutunut maksuhäiriömerkintöjen riivaamaksi. Niin moni perhe ja yksin taloudessa elävä on aidosti hyötynyt pienestä vipistä tiukan paikan tullen. Välillä taloutta on vaikea pitää tasapainossa, kun ne yllättävät skenaariot ilmestyvät ja ottavat ylivallan, niin että kaikki koko tilillä oleva kassa menee sinne.

Kyllä varmasti ymmärrätte, että pesukone voi hajota, auto voi vaatia korjausta tai jopa uuden auton hankinta pienellä 1000 - 3000 euron lainalla voi olla aiheellista jossain tapauksissa. Jos esimerkiksi työpaikka edellyttää autoa tai muuten ei tule mistään mitään. Syitä on lukuisia ja monia, useimmat niistä ovat ihan fiksuja ja perusteltuja. Vippiä ei tulisi kuitenkaan koskaan ottaa kulutukseen, harrastuksiin tai lomamatkoihin. Ne rahat on kirjoittajan mielestä itse ansaittava ja napattava säästöistä. Nämä eivät ole arjen yllätyskuluja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti